IMPORTANT! Pentru a îmbunătăţi relaţia cu tine acest site foloseşte cookie-uri (eng. cookies).
Pentru mai multe detalii apasă aici. Dacă esti de acord cu acest lucru atunci poti [x] închide acest avertisment.


Politica pixelilor mortiMonitoarele cu ecran LCD sunt fabricate dintr-un numar mare de pixeli si fiecare pixel este format din 3 subpixeli –unul Rosu, unul Albastru si unul Verde. Fiecare subpixel este controlat de un tranzistor deci fabricarea substratului de sticla (ecranul) are un proces tehnologic foarte complex.Pixeli disfunctionali (standard pentru monitoare LCD din clasa II)
Mai jos se prezinta numarul de subpixeli acceptati ca fiind disfunctionali, in functie de rezolutia nativa a monitorului LCD (rezolutia nativa este data de numarul de pixeli ai ecranului), defectele aceptate fiind in numar de 5 subpixeli nefunctionali la un milion de pixeli existenti pe intreaga suprafata a monitorului.

 

Rezolutie nativa

Nr. de pixeli

Nr. milioaelor de pixeli

Subpixeli defecti acceptati

1024 x 768
786,432
0.79
4
1280 x 1024
1,310,720
1.31
7
1600 x 1200
1,920,000
1.92
10
2048 x 1536
3,145,728
3.15
16
 

Informatii despre ecranele LCD / LED


LCD este prescurtarea din engleza pentru Liquid Crystal Display (ecran cu cristale lichide); este tipul de ecran folosit pentru toate laptop-urile pe care le puteti achizitiona de pe piata in prezent. Aceste ecrane sunt de diverse dimensiuni si rezolutii. Rezolutia este definita de numarul de pixeli (mici puncte) care alcatuiesc ecranul LCD / LED. Pixel-ul este cea mai mica unitate care alcatuieste o imagine. Cu toate acestea, un pixel este compus, la randul sau din trei sub-pixeli colorati: rosu, verde si albastru, care impreuna afiseaza culoarea corecta pentru un pixel aflat intr-o anumita pozitie pe ecran. Aproape toate ecranele vandute astazi sunt TFT (Thin-Film Transistor). In cazul ecranului TFT fiecare sub-pixel are un tranzistor sub el, ceea ce inseamna ca iluminarea fiecarui punct depinde de modificarile care au loc foarte rapid la nivelul acestor tranzistori (sunt milioane de tranzistori in componenta ecranului).
 

Ce determina aparitia unui pixel mort?


Ocazional, tranzistorii individuali care transporta curentul la nivelul unui pixel pot sa ramana inchisi sau deschisi, rezultand astfel un pixel mort. Un astfel de pixel poate sa apara ca un punct alb sau negru pe un fond al ecranului de culoare inchisa sau deschisa sau, daca este vorba de un sub-pixel mort, acesta poate sa apara ca un punct colorat in rosu, verde sau albastru.
 

De ce un ecran nou poate sa aiba pixeli morti?


In timpul procesului de fabricatie a ecranelor LCD / LED este dificil pentru producator sa evalueze daca un pixel s-a defectat sau nu. In practica, acest lucru este posibil doar odata ce panoul LCD / LED a iesit de pe linia de productie si a fost asamblat. Costurile materiale pentru fiecare ecran LCD / LED sunt mari, astfel incat procesul de fabricatie este foarte bine pus la punct, ecranele fiind produse in medii pure, pentru ca pe timpul procesului de fabricatie sa se produca cat mai putine defecte. Insa, uneori, un numar mic de ecrane pot contine imperfectiuni sub forma pixelilor defecti. Daca se determina ca un ecran contine prea multi pixeli defecti sau are alte probleme, este aruncat. Insa, daca ecranul se incadreaza in anumite standarde de calitate – sa zicem 2 pixeli morti – atunci ecranul nu va fi aruncat. Daca producatorii ar trebui sa arunce fiecare ecran care are chiar si un singur pixel mort, preturile ecranelor LCD / LED ar fi mult mai mari si implicit, preturile laptop-urilor.
 

Standardul ISO 13406-2

Pentru a reglementa aceasta problema si pentru a proteja utilizatorul final, ISO( International Standards Organization - Organizatia internationala a standardelor) a creat un standard pe care fabricantul trebuie sa-l urmareasca si sa-l respecte. ISO 13406-2 recomanda cati pixeli sunt acceptati ca fiind defecti pe intregul ecran inainte de a ajunge ca acesta sa fie considerat defect inlocuit, in conformitate cu termenele si conditiile de acordare a garantiei.
Toti producatorii cunoscuti se conformeaza si sustin standardul ISO 13406-2.

Majoritatea, daca nu toate monitoarele cu tehnologie LCD aflate la vanzare se incadreaza in Clasa II. Clasa I este folosita pentru echipamente a caror destinatie este pentru armata, spitale sau alte aplicatii critice.

*Datorita limitarilor tehnologice, nu sunt considerate defecte displayurile care prezinta 3-5 pixeli defecti conform standardului de calitate international ISO 13406-2 clasa II.